Diyette uykunun yeri

Diyet değil, sağlıklı beslenmek için başlıca şeyler söylemek istiyorum. Öncelikle sağlıklı beslenmek için kendinizi bazı şeylerden uzak tutmalısınız. Bu demek değil ki, sana onu sakın yeme, bunu sakın evine sokma ya da onun kesinlikle yanından geçme gibi kurallar söylemeyeceğim. Bunun yerine sağlıklı beslenmedeki önemli ama her seferinde beslenmenin dışında tutulan birkaç gerçekten yediklerinize dikkat etmenizden daha çok önemli olan faktörleri sıralayacağım.
İlk maddemiz, olarak bence gününüzün çok mutlu ve enerjik şekilde geçmesi. Bunun içinde yapmanız gereken işlem, tabi ki uyuma eyleminizi doğru ve en verimli şekilde gerçekleştirmektedir.  Genel olarak istatistikler göstermektedir ki, uyuma eylemi yaşa göre değişim göstermektedir. Bir bebek yeni doğduğu için günün her saatini uyku ile geçirir iken bu saat dilimi büyüdükçe azalmaya başlar. Aynı şekilde yaş ilerledikçe daha yaşlı insanlarda bazen daha çok uykuya ihtiyaç duyar iken bazı kesim ise alıştığı için daha az uykuya ihtiyaç duyabilir. Evet, ortalama olarak söyler isek; 18 yaşları ile 30 yaşlar arasında 7 saat ile 10 saat olarak değişiklik gösterebilir.  Bu durum uyuduğunuz odaya, gününüzün nasıl geçtiğine ya da mevsime göre bu durum değişkenlik göstermektedir. Aynı şekilde bu kişiye göre değiştiği için kişi kendine göre uyuma düzenini ayarlayabilir. Ben mesela 8 saat kadar uyuduğumda kendimi gün içinde iyi hissediyorum ama öğlen bir ara on dakikada olsa bir kaçamak yapma ihtiyacı ufak da olsa hissedebiliyorum.  Sizde kaç saat uyuduğunuzu ve vücudunuzun buna verdiği tepkileri ölçere, kendi uyku ihtiyacınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Külkedisi masalıydı galiba, saat 12 olmadan 11 gibi kafanızı ufaktan yastığa koyabilirseniz güzel olur. Uyuma çabası içinde iken; kesinlikle telefonunuz elinizde değil, onun yerine okumakta olduğunuz bir kitabın sayfalarını çevirerek uykunuza dalmaya çalışabilirsiniz. Saat 12 yakın uyku moduna geçmeye muhtemelen başlamış olursunuz. Uyku sırasında belirli saatlerde salgılanan gerek güzelliğinize, gerek ise gün içinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak olan hormonlar salgılanmaktadır. Bu hormonlar sadece uyku içerisinde belirli saatler diliminde salgılandığı için uyku düzeni çok önemlidir.
Bu yazımızda uykunun öneminden kısaca bahsetmek istedim. Sağlıklı beslenmek kadar sağlıklı yaşamak daha da önemli bir adımdır. Yazdım gitti çünkü; sağlığımız en değerli servetimizdir. Her yeni güne şükür ederek uyanmanız dileğiyle.

Yorumlar